Sthlm_då_nu_1920x1080px

Stockholmarna har trampat på oss i mer än 50 år.

Sergels torg var en futuristisk skapelse när det invigdes 1967. Idag är det en självklar del av centrala Stockholm. Det svartvita ytskiktet består av våra våtpressade betongplattor. De har legat där i drygt 50 år och fyller fortfarande sin funktion. S:t Eriks är än idag ensamma i Norden om att erbjuda våtpressade betongplattor. De är tunnare än standardplattor men har samma styrka. En tunnare platta minskar användningen av cement och därmed också CO2-avtrycket med cirka 40 procent jämfört med traditionell marksten.

För en hållbar framtid

S:t Eriks arbetar sedan lång tidLöv 2-1 tillbaka med hållbara produkter och viktiga initiativ för miljöförbättringar. Betydande satsningar inom organisationen görs för att hållbarhet och miljötänk ska genomsyra alla processer, arbetssätt och produkter. S:t Eriks arbetar med, och har åtskilliga initiativ och mål framåt, för att vara det självklara valet i ett hållbart samhällsbyggande.

Tidlös design och exceptionell hållbarhet

Visste du att S:t Eriks år 2015 fick det prestigefyllda uppdraget att specialdesigna en platta till Stockholms mest centrala trottoarer, Klarabergsgatan? S­ammanlagt är det över 15 000m2, ett område lika stort som tre fotbollsplaner där den våtpressade Klaraplattan finns. I närheten ligger även en av Sveriges mest ikoniska platser nämligen Sergels torg, vars svartvita ytskikt också är en våtpressad platta. Ytan på Sergels torg är sammanlagt 9000m2, där över 45 000 personer rör sig varje dag. På välbesökta platser som denna passar en våtpressad platta bra. På Sergels torg har den legat i över 50 år, med bibehållen färg och funktion samt med minimalt underhåll.
Sergelstorg

Stockholm, Sergelstorg

Inom en snar framtid ska Sergels torg renoveras på grund av att den tekniska livslängden på markvärme och tätskikt under plattorna är slut. I samband med denna renovering byts också ytskiktet, även om plattornas egenskaper fortfarande är fullgoda. S:t Eriks förhoppning är att Stockholms stad ännu en gång väljer plattor ur vårt SUPER-sortiment. Ett hållbart val som kan tjäna nya generationer Stockholmare och besökare i decennier!

Klarabergsgatan

Stockholm, Klarabergsgatan

Klaraplattan är framtagen till renoveringen av Sergels torg mitt i stadens hjärta. Biltrafiken leddes bort, gångstråk och cykelbanor fick breda ut sig i samspel med spårvagnar och bussar. Superplattan Klara city som ligger på gångstråken och perrongen kännetecknas av en slät yta i kombination med en mikrofas för att skapa en inbjudande utemiljö.

Granbyplattan-Naturvit-Miljöbild-03

Uppsala, Gränby Centrum

Vid utbyggnaden och renoveringen av Gränby centrum togs Superplattan Gränby fram, en modern strukturerad platta i två storlekar lagda i en stor sammanhållen yta med avskiljare av tegel för att skapa variation i de öppna ytorna mellan affärslokalerna och de nybyggda lägenhetshusen.

Lindholmen

Lindholmen, Göteborg

Superplattan Original är, vid Lindholmen i Göteborg, lagd i ett kretskortsmönster där de klara färgerna i plattorna används för att skapa stora kontraster. Hela ytan är att betrakta som ett konstverk, allt från mönsterläggningen, design på bänkar, olika konstverk och anpassad belysning kännetecknar ytan vid Lindholmen Science park.

Behöver du rådgivning till nästa projekt?
Supersortimentet

Superfamiljen

S:t Eriks Superplatta har på senare år fått sällskap av fler plattor med samma unika egenskaper, men med annat ytskikt. Dessa ingår nu i samma familj som vi kallar SUPER-sortimentet. Originalplattan är den som kanske flest känner igen på sin lite noppriga yta. Superplattan Patina har behandlats genom blästring för att få en mjukare, lätt sliten finish. Men med hjälp av annan design på pressmatrisen har Dragarbrunn, Fristad, Gränby och Klara-plattorna utvecklats. Uttryck och format skiljer sig därmed betydligt. Plattorna från SUPER-sortimentet sticker ut både gällande hållfasthet, klimatavtryck och livslängd jämfört med traditionellt tillverkade markplattor. Samtliga plattor är tillverkade med våtpressningsmetoden.

Planet

40 procent lägre C02

En betongplatta behöver inte vara tjock för att vara stark! Hur stark en platta blir beror på hur den tillverkas och vad den innehåller. S:t Eriks våtpressade plattor är ett självklart val när du vill skapa ett bestående formmässigt avtryck med betydligt lägre CO2-påverkan jämfört med en traditionell marksten.

Om man lägger 1000 m2 av plattor från SUPER-sortimentet med tjockleken 65 mm, vilket motsvarar samma hållfasthet som vår Klassikplatta 80 mm, så ger det en minskning av CO2-utsläppet med ca 7500 kg sett ur ett livscykelperspektiv. Detta kan jämföras med ungefär 21 flygresor till Thailand.

IMG_7354 2

Hållbara i dubbel bemärkelse

SUPER-sortimentsplattornas hållbarhet och livslängd är något utöver det vanliga, då metoden ger en mycket tät betong med god frostresistens. Kalkutfällning, som kan förekomma bland betongprodukter, minimeras på grund av den unika tillverkningsmetoden. S:t Eriks våtpressade plattor har utöver ovan egenskaper dessutom mycket klarare färger då 100 procent av betongen är färgad. 

Klaraplattan-Klarabergsgatan-Miljöbild-03-min

Tunn men stark

Alla tillverkare eftersträvar att uppnå så bra värden som möjligt när det gäller hållfasthet, frostresistens, avnötning och måttnoggrannhet. Genom att tillverka med våtpressningsmetoden uppnår vi högsta kvalitet enligt SS-EN 1339, som anger kraven för de olika klasserna i provningsutförandet och inom kvalitetskraven. Trafikklasser är kopplade till dessa tester och genom dem kan vi bedöma vilken Trafikklass en platta ska ha. Det innebär att en våtpressad platta 350x350x65 och en standardplatta 350x350x80 hamnar i trafikklass 1a. En 15mm tunnare platta med samma egenskaper som en 15mm tjockare platta.

En tunnare platta medför att vikten per kvadratmeter minskar och därmed bidrar plattans beskaffenhet också till en förbättring av arbetsmiljö för plattläggaren. Även antalet transporter kan minskas som en följd av viktreduktionen per kvadratmeter. Bra för ryggen och miljön!

Sthlm_då_nu_1920x1080px

Oändliga möjligheter!

Man måste inte ha bestämt sig för exakt vad man vill ha när man kontaktar S:t Eriks. Vi är vana vid att agera bollplank för nya lösningar och spinna vidare på era idéer. Med våtpressade plattor ges nya möjligheter att skapa egna unika uttryck och färger.

Gör ditt avtryck här

VÅTPRESSAD TILLVERKNING

S:t Eriks är unika i norden på tillverkning av plattor med hjälp av våtpressningsmetoden, en avsevärt förbättrad och förfinad teknik som ger mycket starka plattor. Avgörande för plattornas styrka är även cementens och ballastmaterialets kvalitet. Tekniken kräver noggrant materialval, proportionering och tillverkningskontroll. Genom den här metoden blir de våtpressade plattorna mycket starkare än med annan teknik och med motsvararande materialsammansättning. I Sverige finns en övergripande standard, Svensk Standard, som i detalj bestämmer provningsförfarande och kvalitetskrav för plattor, som S:t Eriks följer. Alla våtpressade plattor är dessutom försedda med distanser som automatiskt ger en fogbredd mellan plattorna.
Teknik våtpressad_siffror-1

Kontakta oss

Är du entreprenör, konstruktör eller kanske arkitekt och vill få rådgivning om ditt nästa betongprojekt? 

Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!

 

Fyll i dina kontaktuppgifter

Dina frågor besvarade

Nedan finner du svar på de vanligaste frågorna. Har du ytterligare frågor som inte besvaras nedan? Fyll då i formuläret ovan så kontaktar vi dig!

Hur kan en platta vara tunnare men ändå tåla lika mycket som en tjockare?

Det är vår våtpressningsteknik som gör att plattan kan tillverkas tunnare. En teknik som vi är ensamma i Norden om.

Är en våtpressad platta tyngre än motsvarande standard?

Nej den är inte tyngre, i och med att det går att byta en 350x350x80 till en 350x350x65 blir den lättare.

Finns det några tillsatser i betongen?

Nej vi använder bara naturliga ingredienser i våra betongrecept det vill säga cement, ballast och vatten.

Använder ni natursand i betongen till våtpressade produkter?

Nej vi använder enbart bergkross. 

 

Är plattorna genomfärgade?

Ja det stämmer och det gör vi för att få bästa färgäkthet. 

Vilken kontrast har den Supervita färgen på en NCS-skala?

På en NCS-skala har den Supervita färgen en kontrast på 0,9.

Finns bara Superplattan som våtpressad?

Nej, vi har ett flertal nya modeller vi har introducerat under 2021, men också modeller vi har låtit tillverkas efter respektive plats exempelvis Gränby Plattan. Klicka här för att se vilka fler produkter som vi tillverkar med den våtpressade tekniken. 

Vad innebär märkningen med S:t Eriks lövet?

Löv 2

Jämfört med traditionellt tillverkade plattor blir koldioxid påverkan upp till 40 procent lägre vid användning av S:t Eriks våtpressade plattor.

 

Finns det några platser där man kan titta på produkterna i olika miljöer?

Det finns flera miljöer runt om i Sverige, fyll i formuläret ovan så kontaktar vi dig och berättar mer. 

Kan Superplattans orienteringsplattor kombineras med den vanliga Superplattan?

Det stämmer, för enklast möjliga användning passar Superplattan i tjocklek 65 mm. 

Jag har ett projekt där jag skulle vilja skapa ett eget uttryck, är det möjligt att göra det med era våtpressadeplattor?

Självklart vi har genomfört ett flertal sådana projekt där vi specialtillverkat produkter efter önskemål. Vi finns här för dig när du vill diskutera ert nästa projekt. Fyll i formuläret ovan så får du en personlig kontakt.